Dirigent

Willem-Jan van Asselt

Sinds juni 2022 staat On Cue onder de bezielende leiding van zanger, pianist en dirigent Willem-Jan van Asselt uit Nijverdal.

Zijn eerste muzieklessen volgde Willem-Jan in Nijverdal aan de toenmalige Muziekschool Noord Twente, eerst AMV- en vanaf zijn negende pianoles. Hoewel hij steeds klassiek pianoles volgde, ging het improviseren en bezig zijn met populaire muziek gaandeweg een steeds belangrijker rol spelen. Zo was Willem Jan vanaf zijn zestiende actief als pianist bij een plaatselijk jongerenkoor waar hij al snel leerde om buiten de nootjes om muziek te maken.

Na het behalen van het vwo-diploma studeerde hij aan het Twents Conservatorium in Enschede achtereenvolgens de hoofdvakken Schoolmuziek (docent muziek), docent piano en Koordirectie. Het Praktijkdiploma Koordirectie behaalde hij in 1989.

Al sinds het volgen van zijn muziekvakstudie is hij actief als koordirigent bij de meest uiteenlopende koren en gezelschappen. Daarnaast bouwde hij al snel een bescheiden lespraktijk op als piano- en later ook als zangdocent.
Willem Jans korenpraktijk is in de loop der tijd enorm verbreed: van gemengde koren, vocale ensembles en mannenkoren in het begin, naar popkoren, vocal groups en muziektheatergezelschappen in de laatste 20-25 jaar.

Om up-to-date te blijven en zich te blijven ontwikkelen, volgde hij de afgelopen tien jaar diverse cursussen op het gebied van zang (EVT/CVT) en koordirectie (The Intelligent Choir/ Vocal leadership).

Naast On-Cue heeft Willem Jan nog twee andere Zwolse gezelschappen onder zijn hoede: vocalgroup BlueBird Voices en het popkoor de Melodysingers en is hij inmiddels alweer acht jaar dirigent van het Nijverdals Mannenkoor, dat bestaat uit een koor en een afzonderlijk klein ensemble.

Verder is hij actief als pianist en maakt hij samen met zangeres Judith Konings deel uit van het duo Time after Time dat zich bezighoudt met ceremoniƫle muziek (vooral trouwerijen en uitvaarten).

Op het klassieke vlak is Willem Jan vast koorlid van de Bachwerkplaats die elke twee maanden in Diepenheim een project doet met koormuziek van J.S. Bach en tijdgenoten.